Sólgangr

Sólgangr is het woord dat ik vond in mijn zoektocht naar één enkel woord dat alles omschrijft dat ik in mijn spirituele, intellectuele, mentale en fysieke verkenningen doe. Na een lang proces van denken, breken en weer opnieuw bedenken, kwam dit woord ineens vanuit het niets bovendrijven. Dit is wat het inhoudt.

Sólgangr, een nieuwe uitdrukking in oud-noords. De taal die ons in spirituele zin verbindt met het mythische noorden van deze wereld. Het noorden dat de mythische zetel van onze ziel is, dat tegelijk worteling en bestemming is; Hyperborea als diepe bron en hoger doel.

Daar waar de poolster ons de weg wijst in de nacht.  De plaats waar de polaire kracht huist die een centrum van beweging en dynamiek is en zelf een rustpunt is en een enkel oog in de storm van wording. Het noorden is dat wat eeuwig in ons wederkeert.

 

Sólgangr, het pad naar het licht. Het pad dat leidt naar overleven en overstijgen. Waar wij niet alleen in kracht aan het leven vasthouden en dit koesteren, maar waar wij met onze eindigheid het oneindige, uitgebreide raken en hiermee vervlochten raken. De antigravitoire levenshouding. Het pad dat ons door een spel van Orde en Chaos leidt, waar het entropische op ons en onze omgeving inwerkt en waar we alleen vanuit een sterke Vighugr (geest van strijdvaardigheid) aan ons doel kunnen geraken. Dit pad naar het licht is een eeuwig proces waarin we onszelf tussen een spirituele hamer en aambeeld vormen tot meesterschap over Orde en Chaos. Het pad waarop we de tijdloze gids tegenkomen, Wodan, wiens Yggdrasill het middel is om de geest tussen domeinen te laten reizen, op weg naar heil, licht en vuur. Het pad van de heroïsch spirituele levenshouding.

 

Sólgangr, is niet alleen het pad naar het licht, maar ook het pad van het licht. Het licht dat nacht en dag wordt, dat licht en duisternis brengt in letterlijke en figuurlijke zin. Het is ook het cyclische karakter van tijd. De opkomst en neergang van era’s. Het geeft ons metaforische en mythische  ritmes. Het pad van het licht geeft ons de zon en de zwarte zon, het licht dat ons fysiek raakt en het licht dat vanuit onszelf schijnt  in duistere tijden. Daar verandert het in het innerlijke, noordse vuur dat ons in staat stelt om onszelf metamorfisch te herscheppen vanuit onze ziel. De wedergeboorte van het licht vanuit onze ziel. Het pad van het licht geeft onze Levende Orde de energie die de levenskracht genereert die het levende überhaupt mogelijk maakt. Heeneeeeeee

 

Sólgangr, dit is ook degene die het pad bewandelt. De gewortelde mens die met beide voeten in de reële, niet-kunstmatige wereld staat en van hieruit reikt naar het hogere. Hij die wars van ressentiment en het steriele gedreven door een wil tot macht, die per definitie een spirituele krachtbron is. Hij schouwt, zonder dit te willen ontsnappen, dwars door het temporele heen en ziet en denkt in era’s. Hij ervaart het wederkerige in zichzelf, zoals de zon na een duisternis wederkeert. Hij is een protagonist omdat hij de wederkeer van het eigen, hogere en gewortelde licht wil en van zichzelf meer eist dan van anderen. Het gaat het noordse pad omdat dit uit zijn eigen ziel voortvloeit en alleen dit pad hem met zichzelf, zijn wortels en zijn bestemming verbindt. Waar dit pad hem ook zal leiden, hij keert altijd terug in de keten van verwantschap en weeft zijn levensdraden bewust in Wyrd waar niet ooit verloren kan gaan, waar de eeuwigheid huist.

 

Sólgangr, is ten slotte de gang naar de wederkeer van het licht na Ragnarök. Het soms moeilijk te doorschouwen spel van Wyrd en Ørlög doordringt alles in de Levende Orde op kleine en grote schaal. Ook de beschavingen die de mens creëert ontkomt hier niet aan. En steeds wanneer een beschaving ontspoort in iets wat levenskracht ondermijnt of tegen Ørlög in werkt, krijgen we de rekening gepresenteerd. Iedere cultuur eindigt uiteindelijk omdat ze haar levenskracht heeft ondermijnt. In het verval, dat vele, ook misleidende vormen aan kan nemen, keert de resterende levenskracht zich tegen het temporele corpus van een volk. Dit is een Ragnarök waarin de scheppende krachten van Orde zich keren tegen de ondermijnende krachten van Chaos. Na de laatste strijd van de eindigende era stijgt er uit de mist en rook van de strijd een nieuw, metamorfisch licht dat een volk weer in contact brengt met zijn ziel en mythische bron. Daar waar we het spirituele goud weer vinden in Ithavoll.

 

Dit alles is Sólgangr.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s