Des Meesters Woede

Des Meesters Woede is het ultieme wapen van de geest dat in een rechte lijn naar de horizon beweegt, en deze horizon is zege.

Tegenwoordig kennen de meesten van deze woede alleen nog een fractie van de eigenlijke betekenis. De ware diepte en essentie is nog steeds dezelfde als duizenden jaren geleden, maar het gebrekkige begrip ervan maakt het nu tot een onontgonnen bron. Sommigen onder ons kennen nog kreten zoals Furor Teutonicus, de Faustiaanse geest, de fascinatie voor het oneindige en dergelijke. Zij voeden allen op die ene, diepste bron die wij Europeanen kennen: wōd, wuot of óðr. Het woord ‘woede’ is de moderne vorm hiervan.

  De woede komt in verschillende vormen tot ons. Het wordt hartstocht, bezieling, extase, razernij, het wilde, (goddelijke) inspiratie, boosheid, de dichterlijke impuls, de geestdrift van de berserker, geestvervoering. Dat wat al deze dingen verbindt, is in feite niets anders dan de pure levenskracht.   Levenskracht doet ons ingrijpen in de wereld om ons heen en zet ons aan tot gedachten en daden. Het is de meest fundamentele beweger van de mens. Nietzsche noemde dit de Wil tot macht, namelijk de wil om het leven te raken en te vormen naar de eigen voorstelling en Dasein. Zoals alle ware kracht is vooral ook Levenskracht een bron die niets meer wil dan deze kracht overvloedig doen overstromen. Het wil zichzelf verspillen in grootse scheppingsdaden die het zelf en zichzelf overtreffen.
Een van de meest fundamentele gewaarwordingen van een mens is de eigen eindigheid te midden van de oneindigheid van de wereld en het leven erin. Hoe meer men zich gewaar wordt van deze kloof, des te meer wil men deze kloof overbruggen. Deze godendrang zet de mens aan tot gedachten en daden die de wereld groter en grootser maakt. Dit is de vonk die het vuur wil doen oplaaien tot voorbij de eigen horizon, opdat het nog lang mag woeden als een levende consequentie, een leven voorbij het leven. Dit is waar de oerbron van het leven, de levenskracht, zich doet manifesteren.
De aangeboorde levenskracht kan de mens aanzetten tot immense daden van schoonheid, diepte, moed, afgrijzen, wijsheid, en meer. Het kan als niets anders breken en opbouwen. Vernietiging en schepping gaan hand in hand. Dit is echter ook wat mensen afschrikt. De mens die gedreven wordt door angst, onzekerheid of ressentiment wil dan ook niets anders dan deze levenskracht indammen, temperen of uitbannen. Men verzint wetten of principes die enkel gebaseerd zijn op veiligheid, zekerheid,  compromis, de middenweg. De mens echter die gedreven wordt door vertrouwen, moed en een pure liefde voor het leven zal deze levenskracht aangrijpen voor de eigen, eindeloze  schepping. Het eigen levenseinde zal voor hem dan ook geen dreigend einde zijn, maar een vlammend sluitstuk van iets dat het eigen leven en de eigen tijd zal overtreffen als een krachtige schone zang die over bergen en dalen doorgalmt tot onbetreden terrein.
Deze moedige, scheppende mens is een Hyperboreër. Deze laat zich niet enkel meevoeren op de golven van de levenskracht. Hij geeft zich er niet aan over maar wil deze zo veel mogelijk leren beheersen. De Hyperboreër wil meester worden over Orde & Chaos, meester over vernietiging en schepping, en meester over het eigen lot. Met de voeten diep geworteld in de voorouderlijke grond, het hart midden in het leven en het hoofd in ijzige hoogtes staat hij in het leven. Hij breekt zichzelf keer op keer om beter te worden, sterft honderd initiatieke doden om sterker, scherper en hoger te worden wedergeboren. Hij wordt de woede meester. En het kan alleen maar des Meesters Woede zijn die deze wereld mooier en krachtiger maakt. Des Meesters Woede is de voorhoede van  nieuwe tijdperken. Des Meesters Woede is het ultieme wapen van de geest dat in een rechte lijn naar de horizon beweegt, en deze horizon is zege.
Door: Roger Dols
Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s