GEWENNING AAN DWAASHEID

Ik heb de wereld van de koude oorlog en de oost-west-scheiding in de jaren 80 zelf nog bewust meegemaakt. En de val van de Muur dus ook. Wat mij nu het meest sprekend toeschijnt is hoezeer mensen wennen aan een dwaze toestand. Men gaat de meest krankzinnige en bizarre zaken gewoon vinden. Kwestie van tijd.

Die vanzelfsprekendheid zou ons nu een waarschuwing moeten zijn. Maar ik weet zeker dat dit niet zo is. Ook nu went men zeer snel aan de ziekte van onze huidige samenleving. Het is een soort troostgevend mechanisme om iets normaal te vinden. Je hoeft er dan enkel een beetje mee leren omgaan. Dan hoef je de nek niet uit te steken. Men gaat leed en excuses samen delen en noemt het cultuur.

Zoals in ieder tijdperk zijn er mensen die dwars liggen en een pad kiezen dat vaak haaks staat op de richting van de rest. Zij zijn de paria’s. Soms hebben de paria’s gelijk, soms niet. Maar zij zijn de degenen die de ban breken en andere paden bloot leggen.
Een paria zijn is vaak de enige optie wanneer je het failliet ziet van de heersende kampen. De stereotype veroordelingen zijn dan ook nooit zo zwaar als het mee marcheren met de rest. Ik heb een zwak voor paria´s met geest, ook wanneer zij wat andere ideeën hebben. Wellicht omdat ik zelf dit pad gekozen heb.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s